Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta tekmovanje razreda 470 na olimpijskih igrah v Tokiu končali na petem mestu po zaključni regati za medalje, v kateri sta bili sedmi. Članici portoroškega Pirata sta na jadrnici Šavrinka regato za medalje začeli na četrtem mestu in imeli devet točk zaostanka za tretjim in 13 za drugim mestom. Za bron bi morali biti Slovenki pet mest pred poljsko posadko, ki je bila pred zadnjo regato tretja.

“V prvi tretjini prve ‘orce’ po startu bi morali iti po svoje in ne povsem po vetru. Poljakinji sta šli takoj po desni, sami pa sva bili na sredini. Morali bi malo več tvegati, da bi bilo več možnosti za napredovanje. Ko sva bili v ozadju, pa je bilo nemogoče potem še kaj storiti,” je uvod v regato za medalje, ki sta jo končali na sedmem mestu, opisala krmarka Mrakova.

“Na regato za medaljo sva šli z mislijo zmagati. Zelo dobro sva startali. V nadaljevanju v prvi smeri proti vetru pa bi se morali odločiti, da greva po regatnem polju tja, kjer bi bili sami. Bili pa sva preveč v gneči. Ko sva bili v ozadju, se je bilo težko prebiti v ospredje,” je dodala flokistka Macarolova.

Na teh olimpijskih igrah Tina Mrak in Veronika macarol nista začeli najbolje, v prvem plovu sta bili sicer osmi, a že uvodni dan končali na 14. mestu. Naslednji tekmovalni je prinesel preskok na 8. mesto, tretji dan po šestih plovih sta bili na 7. mestu, po četrtem dnevu sta bili nato na 5. in tik pred regato za medalje zadnji dan kvalifikacij končali na 4. mestu. Šesti dan tekmovanj razreda 470 v Enoshimi, kjer so potekali olimpijski boji v jadranju, se je končal z regato za medalje med jadralkami, ki je bila tudi zadnja končna odločitev v jadranju na teh olimpijskih igrah.

“Ta teden sva dobro jadrali, iz dneva v dan rasli po lestvici. Nimava si česa očitati danes, izgubili sva precej točk v prejšnjih dnevih. Z nekaj sreče bi sicer lahko danes osvojili medaljo. A sta Poljakinji ves teden odlično jadrali in zasluženo osvojili medaljo. Lahko rečem, da sva dobro odjadrali celoten teden in nama je žal nekaj zmanjkalo. Ampak tako je v športu. Ponosni sva lahko na to, kar sva tukaj prikazali,” je olimpijski nastop strnila Mrakova.“


To regato sva s Tino odjadrali najboljše v zadnjem obdobju. Od prvega dneva sva stopnjevali nastope in ves čas napredovali v skupni uvrstitvi. Žal pa se nama v regati za medalje, v kateri sva se maksimalno potrudili, ni izšlo po željah. Sva sicer dosegli dober izid, a najin cilj je bila medalja, zato sva malo razočarani. A mi ni nič žal za vse,” pa je končala Macarolova njun drugi olimpijski nastop; v Rio de Janeiru pred petimi leti sta bili šesti.

To je bila za posadko Mrak – Macarol zadnja pomembna tekma v tem razredu in v takem formatu tekmovanja, saj bodo v naslednjem ciklu olimpijade z igrami v Parizu leta 2024 posadke v 470 preoblikovane tako, da bodo na jadrnicah mešane ekipe. To je tako tudi konec nekega obdobja v slovenskem jadranju, ki sta ga zaznamovali prav Tina Mrak in Veronika Macarol, v zadnjem desetletju najboljši slovenski jadralki. Pred igrami v Tokiu sta bili osredotočeni le v svoj zadnji nastop v tem razredu in o nadaljnjih načrtih javno nista želela govoriti. Tudi ne o možnosti, da bi denimo Mrakova sestavila novo posadko, v katero bi pritegnila kakšnega jadralca ter nadaljevala s tekmovalnim olimpijskim jadranjem.

                       

Tina Mrak in Veronika Macarol sta bili šesti na prejšnjih olimpijskih igrah v Riu. Tam sta bili ves čas v boju za odličje. V zaključni regati za medalje sta zmagali, vendar ju je pritožba japonske posadke in posledično diskvalifikacija v eni izmed zaključnih regat prej oddaljila od zmagovalnega odra. Tudi v naslednjih letih sta nizali izvrstne dosežke in odličja na velikih tekmovanjih, le letos sta na obeh prvenstvih, svetovnem in evropskem, ostali brez regate najboljše deseterice za medalje. A sta bili drugi na prejšnji regati, ki je za svetovni pokal štela še pred pandemijo ter je na začetku leta 2020 potekala v Miamiju.

Dvakratni evropski prvakinji v Bourgasu 2018 in Aarhusu 2015 sta bili še bronasti na SP v Solunu 2017, tretji mesti pa sta osvojili tudi na EP na Palmi de Mallorci leta 2016 in v Atenah leta 2014. To ju je vpisalo na seznam najuspešnejših slovenskih jadralskih posadk doslej.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *