V začetku avgusta se je v danskem Aarhusu odvijalo svetovno prvenstvo za olimpijske razrede, na katerem so se za države že delile prve olimpijske norme. Prvenstva sta se udeležili tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), aktualni evropski prvakinji v razredu 470 ter bronasti z lanskega svetovnega prvenstva. Svoj najpomembnejši nastop v sezoni sta sicer začeli skromno, a nadaljevali bolje in osvojili najpomembnejši cilj te sezone – Sloveniji sta v ženskem 470 prijadrali mesto na prihajajoči olimpijadi v Tokiu.


Foto: Uroš Kekuš Kleva

Dekleti sta pred svetovnim prvenstvom trenirali manj, kot bi si želeli. Sredi junija se je Veronika Macarol zaradi ponavljajočih se bolečin v kolenu morala odločiti za operacijo, ki ji je sledila rehabilitacija, s tem pa manj časa za kakovosten trening. Rehabilitacija se je uspešno zaključila že pred odhodom na Dansko. Veronika Macarol se takole spominja: “Po uspešni operaciji dr. Bogdana Ambrožiča je rehabilitacija kolena potekala zelo dobro. Že takoj po operaciji mi je veliko pomagala fizioterapevtka Mirjam Ivančič, ki je prihajala k meni na dom, mi pomagala z masažo, z limfno drenažo, da mi koleno ni otekalo. Po dveh tednih sem že lahko začela z vadbo v fitnesu. Terapije sem imela v Termah Krka v Strunjanu, kjer mi je Mitja Surina pomagal ojačati stegno poškodovanega kolena ter tudi pri gibljivosti, tako da sem že en mesec po operaciji lahko ponovno stopila na jadrnico.” Dekleti sta torej morali izpustiti večji del priprav na morju, a sta pred odhodom vseeno uspeli opraviti nekaj treningov tudi v domačem Piranskem zalivu. Veronika Macarol: “Pred odhodom v Aarhus sva s Tino opravili tri dni treninga v domačem zalivu, da sem ponovno pridobila občutek za jadrnico. V kolenu sem bila že dobro gibljiva, nisem imela nobenih problemov in sem se zelo dobro počutila. Ja, zaradi te poškodbe sva izpustili priprave pred svetovnim prvenstvom. Ostale posadke so imele več ur na vodi tudi v danskih vodah, a kot sva govorili tudi s trenerjem Tomažem Čopijem – kljub tej poškodbi sva morali ostati motivirani in dokazati, da lahko ostaneva v vrhu.”


Foto: Uroš Kekuš Kleva

Konkurenca na najpomembnejši regati sezone je bila razumljivo močna. Na startni listi je bilo prijavljenih 47 posadk, med njimi tudi vse najboljše, a cilj naših deklet je bil jasen. Tina Mrak: “Ja, sigurno je bilo za naju na tej regati najbolj pomembno, da se uvrstiva v regato za medalje med najboljših deset. Je pa dejstvo, da za normo teoretično tudi to lahko ne bi bilo dovolj, saj se je norma podelila prvim osmim državam.” Na koncu, kot že tolikokrat, je imelo zadnjo besedo vreme, ki mu je bilo malo mar za matematiko in verjetnostne izračune, a je bilo kot kaže našima dekletoma vendarle naklonjeno.

Prvi regatni dan se je začel v spremenljivem vetru, dekleta so odjadrala dva plova, naši dekleti pa sta začeli skromno, s 14. in 20. mestom. Tina Mrak je takrat povedala: “Ja, smo v zelo veliki skupini 47 jadrnic, zato je zelo pomembno, da smo na čistem vetru. To nama danes ni najbolje šlo, a sva se vseeno od slabšega starta borili vse do cilja.” Naslednji dan sta naši dekleti jadrali nekoliko bolje, eno regato končali na šestem mestu, a žal drugo na 19., kar je bilo dovolj za skupno 13. mesto. Sledil je še en dan, ko jima ni šlo vse po načrtih, nekaj mest sta izgubili tudi v skupnem seštevku in bili tako po treh regatnih dneh 16.. Veronika Macarol: “Danes smo imeli nekoliko drugačen veter, z zahoda, z obale, bil je tudi zelo nestabilen, obračal je za več stopinj ter močno nihal tudi v jakosti, okvirno ga je bilo med 8 in 14 vozli, vmes pa so bili tudi močni sunki vetra. V celotni regati je bilo pomembno biti skoncentriran, se boriti, kajti lahko se je veliko pridobilo ali izgubilo. Obakrat sva startali bolj povprečno, mogoče je bil drugi start nekoliko boljši. V prvi regati sva imeli nekaj tehničnih težav, obe krmi sva sicer zelo dobro odvozili in v cilj sva prijadrali kot 13. Tudi v drugi regati nisva prikazali najboljšega jadranja, nekatere priložnosti bi lahko bolje izkoristili in na tem svetovem prvenstvu še nisva prikazali, kar želiva.” Sledil je dan za počitek, potem pa še dan brezvetrja; do konca prvenstva tako ni bilo več veliko časa in razpoložljivih regat, še posebej, ker so tudi naslednjega dne lahko v šibkem vetru odjadrali le eno. Naši dekleti sta se približali deseterici ter naporen regatni dan končali na skupnem enajstem mestu. Tina Mrak: “Danes je bil res zelo naporen dan, na morju smo bili sedem ur in uspeli izpeljati le en plov. Sva popolnoma izčrpani. Regatni odbor je imel velike težave s postavitvijo startne linije in imeli smo kar okoli osem ponavljačev, saj nikakor nismo uspeli startati. Potem nam je le uspelo izpeljati en plov v vetru do največ 7 vozlov in še tega nisva najbolje odvozili. V prvi krmi je kazalo bolje, a sva v drugi stranici v veter nekaj mest zapravili, tako da je za nama spet eno povprečno jadranje.”

Pred dekleti je bil rezervni dan, ko bi organizator lahko nadomestil manjkajoče regate (dekletom v 470 so manjkale tri), a ženskega 470 ni bilo na razporedu nastopajočih jadralnih razredov. Informacija takrat še ni bila uradna, a sklepali smo lahko, da se je za dekleta v 470 svetovno prvenstvo končalo s sedmimi odjadranimi plovi, sledila je le še regata za medalje, v kateri pa naši dekleti, vsaj tako je sprva kazalo, z uvrstitvijo na skupno 11. mesto ne bosta jadrali. Ker sta se med deseterico uvrstili tudi Japonki, ki imata svoje mesto na olimpijadi kot gostiteljska ekipa že vnaprej zagotovoljeno, ter dve španski in dve britanski ekipi, sta bili naši dekleti, glede na razvrstitev držav, na osmem mestu. Tina Mrak: “Po jutrišnjem razporedu ženske ne jadramo, moški pa. Me naj bi torej zaključile s sedmimi plovi, kar pomeni, da naj bi Slovenija, saj Japonke ne štejejo, naredila normo.” Informacija je bila seveda razveseljiva in cilj naših deklet dosežen, a na prizorišču svetovnega prvenstva v Aarhusu takrat vendarle še ni bilo vsega konec – za protestno mizo sta tistega večera sodnike v svoj prav skušali prepričati nizozemska in švicarska ekipa. V kolikor bi bil protest rešen v prid Nizozemk in bi Švicarki izpadli iz deseterice, bi se tako naši dekleti uvrstili na skupno deseto mesto in s tem v regato za medalje, kar se je končno tudi zgodilo. Ciljno črto zaključne regate sta naši jadralki prečkali kot deveti in tako zaključili svetovno prvenstvo na skupnem 10. mestu in z osvojeno olimpijsko normo za Slovenijo v ženskem 470. Tina Mrak: “Sigurno sva si želeli za konec odjadrati eno dobro regato, da odpotujeva domov z dobrimi občutki, a se je zapletlo že za startu. Bili sva preko linije, se nato vračali nazaj, celo regato sva se potem iz ozadja skušali prebiti naprej, a žal več kot devetega mesta nisva uspeli iztržiti. S celotnim tednom in s tem, kar nama je na koncu prinesel, torej olimpijsko normo, morava biti zadovoljni, saj je bil to najin cilj. Imava deseto mesto na svetovnem prvenstvu, jadranje pa sigurno ni bilo najboljše, želeli sva si več, ampak sva pokazali, kar sva bili v tem trenutku sposobni. Sigurno bi se pa lahko slabše končalo.”


Foto: Uroš Kekuš Kleva

Svetovni prvakinji sta postali Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka, srebrni sta Španki Silvia Mas Depares in Patricia Cantero Reina, bronasti pa Britanki Hannah Mills in Eilidth McIntyre.

Jakica Jesih