V Marseillu na francoski obali se je ta teden odvijala še zadnja regata svetovnega pokala za olimpijske razrede v letošnji sezoni. V ženskem olimpijskem dvosedu 470 sta nastopili tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), aktualni evropski prvakinji, in končali na 4. mestu s 57 točkami.

Prva regata svetovnega pokala za sezono 2018 se je odvila že lani oktobra v japonskem Gamagoriju, ki bo tudi prizorišče plovov na olimpijskih igrah leta 2020. Naslednja regata, ta že v letošnjem letu, je bila januarja v Miamiju (spomnimo, naši dekleti sta tam zmagali), tretja nedavno v Hyeresu in zadnja tokratna v Marseillu.

Regatni teden se je s 13. in 17. mestom za naši dekleti začel nekoliko slabše od pričakovanj, a sta v nadaljevanju dobro jadrali in se redno uvrščali med deseterico, pet regat pa končali med najboljšimi petimi v konkurenci 20 posadk. V zaključno regato za medalje sta odjadrali s skupnega četrtega mesta z možnostjo za uvrstitev na stopničke, a je bila ta zaradi preveč nestabilnega vetra že v prvi stranici v veter prekinjena, obveljali pa so rezultati pred zaključno regato.

Tina Mrak: “Teden jadranja v Marsellu je bil zelo naporen, prevladovali so pogoji z vetrom med osmimi in dvanajstimi vozli, kar so konec koncev zelo lepi pogoji, vendar sva prvi dan začeli nekoliko bolj pasivno, s slabšim jadranjem, potem pa v naslednjih dneh popravili napake in se povzpenjali po lestvici, tako da sva lahko na koncu kar zadovoljni s prikazanim.”

Veronika Macarol: “V današnjo regato za medalje sva startali s četrtega mesta. Start smo imeli predviden za ob dveh, a je bil zaradi nestabilnega vetra prestavljen na pozno popoldne. Na morje sva odšli zelo optimistični, tudi zelo dobro startali, a so nam na sredi orce regato prekinili. Bili sva kar v ospredju, tako da škoda, da se to ni dobro izpeljalo. Tokrat nisva imeli dosti sreče, resda sva bili z vsemi posadkami zelo blizu s točkami, lahko bi tudi izgubili, ampak mislim, da bi bilo dosti lepše odjadrati regato za medalje z borbo, kot pa da nismo mogli izpeljati plova.”

Zmagala je britanska posadka Mills / Mcintyre (24 točk), drugi sta bili Španki Mas Depares / Cantero Reina (32 točk) in tretji Italijanki Berta / Caruso (54,7 točk).

Naslednja regata za naši dekleti bo svetovno prvenstvo avgusta v danskem Aarhusu, kjer se bodo jadralci že potegovali za prve olimpijske norme.

Jakica Jesih