Danes se je v bolgarskem Bourgasu z regato za medalje zaključilo evropsko prvenstvo za olimpijski dvosed 470. Naši jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), ki sta skozi ves teden prvenstva izboljševali svoje nastope in v današnjo zaključno regato odjadrali z vodilnega položaja, sta z odličnim jadranjem svojo premoč le še potrdili in ponovno, že drugič, osvojili naslov evropskih prvakinj.

Današnje regate za medalje se je udeležilo le deset najvišje uvrščenih posadk, točke pa so štele dvojno. Naši jadralki sta jo končali na drugem mestu, s tem pridobili dodatne štiri točke, kar je bilo več kot dovolj za ohranitev vodstva in že drugi evropski naslov. Spomnimo – Mrakova in Macarolova sta svoj prvi naslov evropskih prvakinj osvojili pred dvema letoma, julija 2015, v danskem Aarhusu.

Tina Mrak: “V Bolgariji sva osvojili drugi naslov evropskih prvakinj, s čimer sva res zelo, zelo zadovoljni. Celoten teden je bil zelo naporen, prvi dan nismo imeli vetra, zato smo morali v ostalih dneh nadoknaditi manjkajoče plove, zato je bilo celotno prvenstvo zelo utrujajoče. Ne glede na to sva v zadnjih dveh dneh pokazali najino pravo jadranje in se prebili vse do prvega mesta, tako da sva v današnji regati to vodstvo samo še zadržali.”

Veronika Macarol: “V današnji regati za medalje sva končali drugi, polje je bilo zelo kratko in vse posadke smo bile zelo blizu. Prve orce nisva najboljše odvozili, sva pa odjadrali odlično krmo in se s tem približali prvi in drugi posadki. Drugo stranico v veter sva odjadrali že nekoliko bolj sproščeno, tudi krma je bila dobra in tako sva zaključili regato za medalje na drugem mestu.”

Trener Tomaž Čopi: “Prvenstvo je bilo zelo lepo organizirano, moram reči, da se je Bourgas zelo lepo izkazal. Razen prvi dan so bili sicer pogoji fantastični in mislim, da so jadralci, tako kot Tina in Veronika, uživali. Začeli sta dobro, potem sta mislili – glede na to, da je bila nekoliko okrnjena konkurenca – da bo enostavno in sta naredili 14., 15. mesto, ampak sta se potem lepo sestavili in končali s kar veliko razliko, kar je zelo vzpodbudno, saj zdaj vesta, da če hočeta, sta lahko spredaj, tako kot je prav.”

Stopničke tega evropskega prvenstva so se razdelile takole: zlato je šlo z veliko prednostjo kar 20 točk našima Tini Mrak in Veroniki Macarol (58 točk) evropski podprvakinji sta postali nemki Frederika Loewe in Anna Markfort (78 točk), bron pa je šel v roke še eni nemški posadki, Nadine Boehm in Ann-Christin Goliass (82 točk).

Jakica Jesih