Danes se je v Gamagoriju na Japonskem končala regata svetovnega pokala za olimpijske razrede, na kateri sta v ženskem olimpijskem dvosedu 470 nastopili tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol, olimpijki in nosilki bronaste medalje z nedavno končanega svetovnega prvenstva. Naši dekleti sta se odrezali nekoliko slabše od pričakovanj in po današnjem 5. mestu v regati za odličja končali na skupnem 8. mestu.

Regatni teden je minil v zmamenju dežja, brezvetrja in dolgih ur čakanja na obali. Neugodne vremenske razmere organizatorju niso omogočile izpeljave vseh predvidenih plovov, Japonski se približuje tajfun Lan z močnim vetrom, zaradi katerega so morali današnjo regato za medalje izpeljati kar se da zgodaj, zaključna regata za moški 470 pa je bila odpovedana.


Našima jadralkama tokrat ni šlo po pričakovanjih, naredili sta nekaj napak, ki so ju stale boljših uvrstitev. Najbolje jima je šlo v šesti regati, ki sta jo zaključili z zmago, medtem ko sta ostale plove zaključevali okoli 9. mesta. Tina Mrak je včeraj, po koncu finalnih plovov, povedala: “Danes smo optimistično čakali na tri regate in na koncu izpeljali samo en plov. Cel dan je močno deževalo. Najprej smo čakali na obali, potem pa le odšli na morje. Veter je kmalu postal zelo nestabilen, obračal je za več stopinj, tako da nam regatni odbor nikakor ni uspel dati še enega starta. Na dežju smo čakali še naslednje tri ure, nato pa so se odločili, da nas pošljejo na obalo.”

Današnji zadnji regatni dan, v katerem so se jadralci pomerili le še v regati za medalje, se ni začel nič drugače od večine prejšnjih, z močnim dežjem, šibkim vetrom in ponovnim čakanjem. Naši sta dekleti odično startali, potem pa nekoliko izgubili. Končali sta na petem mestu v regati in na skupnem osmem. Veronika Macarol: “V današnji regati za medalja sva odlično startali, prvo bojo obrnili kot prvi, potem pa nama že prva stranica z vetrom ni šla najboljše, na prvih vratih z vetrom sva že nekoliko izgubili, potem pa v stranici v veter obrnili v nepravem trenutku in zaključili kot peti. Celoten teden nama ni bil ravno naklonjen, z nastopom ne moreva biti zadovoljni. Tudi pogoji so bili daleč od idealnih, ves čas od najinega prihoda je deževalo. Tudi dejstvo, da sva jadrali s svposojeno jadrnico, na katero nisva bili navajeni, nama ni ravno pomagalo, kakšen dodaten dan treniga bi nama prišel zelo prav.”

Tina Mrak dodaja: “Cel teden so prevladovali šibki vetrovi z veliko dežja, zaradi česar smo veliko čakali. Regatno polje je bilo kar zahtevno, kar pa ne sme biti razlog za najino nekoliko slabše jadranje. Startali sva dobro, več težav sva imeli s pravilnimi odločitvami, saj sva bili preveč nepotrpežljivi, vedno znova sva se znašli na sredini polja in v celem tednu sva uspeli dobro odjadrati samo eno regato, v kateri sva zmagali. Tudi v današnjem medal raceu po dobrem startu nekako nisva znali izkoristiti dobrega starta in priti v cilj kot prvi.”

Prepričljivo zmago sta si prijadrali Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska, na drugem mestu sta zaključili domači jadralki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka, tretji sta bili Francozinji Cassandre Blandin in Aloise Retornaz.

S tem je regata svetovnega pokala zaključena. Jutri se Mrakova in Macarolova selita na drugo regatno prizorišče, v Enoshimo, kjer bo leta 2020 olimpijsko regatno polje. Tina Mrak “Tam naju najprej čaka nekaj dni treninga, upava da v lepših pogojih, potem pa sledi še tridnevna regata Enoshima Olympic Week. V Enoshimi se nama bo pridružil tudi najin trener Tomaž Čopi in upava, da bova od tam odnesli bolj pozitivne vtise z japonske turneje.” V Enoshimi bo prihodnje leto prvič potekala tudi regata svetovega pokala.

Japonski se te dni približuje tajfun Lan, Gamagoriju naj bi se približal v noči na ponedeljek, potem pa naj bi pot nadaljeval proti Tokiu, v smeri, kamor potujeta tudi naši dekleti. Kot sporočata, v Gamagoriju zaenkrat vse poteka normalno in brez panike, le organizator je pohitel s podelitivijo, da so lahko jadralci čimprej pospravili opremo in se odpravili proti Enoshimi.

Gamagori regata Svetovnega pokala: http://gamagori.swc-jsaf.org
Enoshima Olympic Week: www.jeow.org
FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/
Fotografije: Arhiv Tine Mrak in Veronike Macarol; fotografija z današnje deževne regate za medalje: Sailing Energy

Jakica Jesih