V Haifi v Izraelu se je danes za naši jadralki Tino Mrak in Veroniko Macarol končalo svetovno prvenstvo razreda 470. Punci iz Jadralnega kluba Prat iz Portoroža, pod vodstvom trenerja Tomaža Čopija, sta zasedli sicer solidno 13. mesto, vendar to ni rezultat, po katerega sta prišli sicer zelo dobro pripravljeni.

Na startni liniji se je zbrala večina najboljših jadralk in jadralcev razreda. Na svetovnem prvenstvu so podelili tudi naslednje olimpijske vozovnice za Rio 2016, na voljo je bilo še šest olimpijskih norm v moški konkurenci in tri v ženski. V ženski konkurenci je bilo na startni listi prvenstva 42 posadk iz 23 držav.

Vse dneve prvenstva so prevladovali šibki vetrovi in zelo zahtevni pogoji z obrati vetra tudi do 30 stopinj. Prvenstvo je zaznamovala tudi velika gneča na regatnem polju, saj je ženska flota 42 jadrnic startala v eni skupini. Posledično je bila gneča najbolj občutna na startih, pri katerih sta imeli Tina in Veronika kar največ težav.

12105718_10206303180713209_5261330404944623835_n

Prvi dan sta bila izpeljana dva plova z vetrom jakosti od 7 do 14 vozlov. Tina Mrak in Veronika Macarol sta zaradi tehničnih težav in slabi startov prvenstvo nekoliko slabše začeli, v prvem plovu sta v cilj prijadrali na 34. mestu, v drugem plovu pa sta zabeležili še šesto mesto in sta po prvem dnevu na skupnem 21. mestu.

Veronika Macarol: “Že od prvega dneva so se nama dogajale napake, iz katerih se nisva znale izvleči. Pogoji so bili vsak dan bolj zahtevni. Danes smo imeli na morju zelo šibek in nestabilen veter, ki je za več stopinj spreminjal smer. Startali sva dobro, vendar se med regato nisva upali tvegati in sva bolj zadržano jadrali, kar je bilo v takih pogojih toliko slabše. Danes sva imeli tudi veliko ponavljačev. Večina jadrnic je silila čez linijo.. Tudi sami sva sledili floti in bili drugo regato čez linijo ob črni zastavi, tako da so naju diskvalificirali in nisva odvozili regate do konca.

Zadnjim dan prvenstva sta zajadrali nekoliko bolje, vendar je bilo za vidnejši rezultat že prepozno.

12122576_896673683715536_8211913778295868939_n

Tina in Veronika: “Danes sva zabeležili 4. in 12. mesto. V prvi regati sva orco in krmo dobro odvozili in bili v ospredju, drugo orco in krmo pa sva se preveč ozirali na ostale ter izgubili prednost in zasedli 4. mesto. Drugo regato sva dobro odvozili prvi del orce in bili tudi bolj v ospredju. Ko pa sva se bližali prvi boji, sva se postavili v slab položaj. Preveč sva čakali in se nisva takoj postavili na desni layline. Poleg tega nisva vozili hitro. Preveč sva stiskali ob močnem toku in tako izgubili več mest pri boji. Naslednje krme in tudi orce nisva odvozili kakor znava in tako nisva nič pridobili in končali na 12.mestu. Svetovno prvenstvo je bilo zelo zahtevno zaradi velikega števila jadrnic na liniji in zahtevnih pogojev. Vendar kljub temu nisva odjadrali kot najboljše znava. Na prvenstvo sva prisli dobro pripravljeni, vendar so se nama napake kopičile ze od prvega dne. Nisva znali pokazat najinega pravega jadranja. Sedaj je treba obrnit stran in na naslednjih regatah pokazat cesa sva zmožni.”

Naslov svetovnih prvakinj sta ubranili Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar, drugo mesto sta zasedli Britanki Hannah Mills in Saskia Clark, tretji pa Francozinji Camille Lecointre in Helene Defrance.