V Weymouthu se je včeraj z regatami za medalje končal še zadnji dan četrte ISAF regate svetovnega pokala v tej sezoni. V slabem vetru, ki je pihal s hitrostjo do 10 vozlov, so v desetih olimpijskih razredih in razredu kite izpeljali regate za medalje, v katerih se je po deset najboljših pomerilo za medalje, denarne nagrade in mesto na finalu svetovnega pokala v jadranju.

Regate, ki je trajala od srede do nedelje. sta se v razredu 470 udeležili tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol, spremljal pa ju je trener Tomaž Čopi. Prvi dan so v vetru, ki je pihal s hitrostjo do 18 vozlov, izpeljali dva plova. V močni konkurenci, kjer je odločala vsaka malenkost, sta odlično začeli tudi Tina in Veronika in v cilj prijadrali kot četrti in tretji ter bili na začasnem tretjem mestu. V vodstvu sta bili po dveh zmagah Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie, na drugem mestu pa Britanki Hannah Mills in Saskia Clark z dvema drugima mestoma. Veronika Macarol je po vrnitvi na kopno na kratko opisala dogajanje na regatnem polju: »Danes smo odjadrali dve regati po srednje močnem vetru od 14 do 18 vozlov. Veter je za več stopinj obračal smer, bila so tudi velika nihanja v moči. Zabeležili sva 4. in 3. mesto in sva skupno na tretjem mestu. Za jutri je napovedan zelo močen veter z vzhoda, 25 do 28 vozlov.«
4
Tina in Veronika sta odlično tudi nadaljevali. Drugi dan so dekleta odjadrala še dva plova. Naši dekleti sta zabeležili tretje in drugo mesto in po dveh dneh in štirih odjadranih plovih obdržali tretje mesto. V vodstvu sta ostali Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie, na drugem mestu pa sta bili tudi po drugem dnevu Britanki Hannah Mills in Saskia Clark. Pred jadralkami v razredu 470 sta bila takrat še dva dneva s po dvema plovoma ter nedeljska regata za odličja. Tina: “Za nama je dober dan. Po srednje močnem vetru jakosti 15-18 vozlov smo odvozili dve regati. Naredili sva dva dobra starta in bili takoj v ospredju. Zabeležili sva 3. in 2. mesto. Nekaj rezerve imava še pri vožnji v krmo, kjer danes nisva našli optimalne tehnike. Jutri je napovedan nekoliko šibkejši veter in dež, start pa imamo ob 13:15 uri po lokalnem času.”
Tretji regatni dan je minil v čakanju na veter, zato pa je bilo na četrti regatni dan vetra dovolj. V razredu 470 so dekleta odjadrala še tri plove, skupaj sedem, enega manj od predvidenih osmih, zaradi brezvetrja dan prej. Tina in Veronika sta v prvem plovu jadrali odlično, vodili sta večino časa, na koncu pa v cilj prijadrali kot drugi, prehiteli sta ju samo Britanki Hannah Mills in Saskia Clark. V drugem plovu se nista najbolje znašli in končali na devetem mestu, za konec dne pa prijadrali še šesto mesto. Pred nedeljsko regato za medalje sta bili na skupnem tretjem mestu, ki ga držita od samega začetka. Zaostanki so bili majhni, zato je bilo še vse odprto. Na tretjem mestu sta za sedem točk zaostajali za Britankama Hannah Mills in Saskio Clark na drugem mestu. V vodstvu sta bili Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie z devetimi točkami prednosti. Na četrtem mestu sta še eni domačinki, Sophie Weguelin in Eilidh McIntyre, ki sta za našima jadralkama zaostajali za šest točk. Tina po sobotnem jadranju: “Na morju so bili super pogoji, odvozili smo tri regate, saj smo morali nadoknadili izostanek od včeraj. Pihalo je 18 do 20 vozlov vetra. Prvo regato sva štartali dobro in vodili do zadnje krme, nato sva z enim slabim manevrom izgubili vodstvo in naju je prehitela Angležinja. Drugi dve regati sva štartali nekoliko slabše in pridobivali iz ozadja. Zabeležili sva 2., 9. in 6. mesto, skupno sva na 3. mestu. Jutri je pred nama še zadnja zelo pomembna regata. Odjadrati morava kakor znava in brez kalkuliranja.”
5

Tina in Veronika sta nedeljsko regato za medalje začeli s tretjega mesta. Zaostanki so bili majhni, zato je bilo še vse odprto. Naši dekleti sta odlično začeli, večino regate sta jadrali na tretjem mestu, na koncu pa cilj prečkali drugi, takoj za Američankama Anne Haeger in Briano Provancha, kot tretji pa sta v regato za medalje končali Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka. Slovenski predstavnici sta bili nekaj časa celo v igri za končno drugo mesto, saj sta pred nedeljo vodilni Novozelandki slabše začeli in se prebijali v ospredje. Tina Mrak in Veronika Macarol sta se na koncu vendarle morali zadovoljiti s tretjim mestom in bronasto medaljo (24 točk) in samo tremi točkami zaostanka za prvim mestom. Zlato medaljo sta osvojili Britanki Hannah Mills in Saskia Clark (21 točk), ki sta v regati za medalje v cilj prijadrali kot četrti, srebro pa sta z istim številom točk osvojili Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie (21 točk), ki sta bili peti.

Veronika Macarol je po podelitvi medalj povzela dogajanje na regatnem polju: »Za nama je lep teden jadranja na svetovnem pokalu v Weymouthu. Današnjo regato za medalje sva končali na 2. mestu in tako obdržali skupno 3.mesto. Na začetku smo čakali, ker ni bilo vetra, kasneje pa je lepo zapihalo. Startali nisva najboljše in sva se z nekaj manevri vseeno uspeli prebiti v ospredje. Prvo bojo sva obračali kot tretji, držali to pozicijo skoraj do konca in zadnjo krmo uspeli še prehiteti japonsko posadko.«

Za konec še misel trenerja Tomaža Čopija: “Čestitke Tina Mrak in Veronika Macarol. Bil je trd in neizprosen teden. Kot sem rekel po zadnjih treningih v Portorožu, da sta super pripravljeni in da verjamem v rezultat. In to se je tudi zgodilo. Škoda dveh regat, ko sta bili daleč spredaj in končali drugi. Verjetno bi lahko tudi zmagali. Ali pa predzadnjega dne! Kar se mene tiče, sta Zmagali :-)”