Jutri ob 11. uri dopoldne bo v francoskem Hyèresu odjeknil prvi startni signal na prizorišču tretje ISAF regate svetovnega pokala v tej sezoni in prve od dveh na evropskih tleh. Regata bo organizirana v novem formatu in po nekoliko spremenjenem urniku, na njej pa bosta zajadrali tudi naši najboljši jadralki v ženskem 470, Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), ki sta Sloveniji lanskega septembra prijadrali olimpijsko normo za nastop v tem jadralnem razredu.

V Hyèresu se zadnje dni zbirajo najboljši jadralci sveta, ki se bodo do konca tedna merili v desetih olimpijskih in dveh paraolimpijskih razredih. Mednarodna jadralna zveza ISAF je za letošnje leto z namenom boljše medijske pokritosti jadralnih dogodkov uvedla nekaj novosti; mednje spada nov format regat, ki odslej predvideva omejitev števila nastopajočih jadralcev oziroma posadk v posameznem razredu na 40, opustili so kvalifikacijske plove ter uvedli tudi nov urnik – regate se namreč po novem začenjajo v sredo in se z regato za medalje zaključijo v nedeljo (in ne v soboto, kot smo bili navajeni doslej).

ISAF regat svetovnega pokala se odslej lahko udeležujejo le povabljeni jadralci; udeležbo oziroma povabilo ima avtomatično zagotovljenih prvih 30 jadralcev oziroma posadk na ISAF jakostni lestvici, za naslednjih deset mest pa se pomerijo na vnaprej izbranih kriterijskih regatah. Tina Mrak in Veronika Macarol sta si nastop zagotovili že z visoko uvrstitvijo na ISAF jakostni lestvici, na kateri sta lansko leto zaključili na tretjem mestu, trenutno pa sta peti. V razredu 470 bodo tokrat nastopile vse najboljše, med njimi olimpijski prvakinji in aktualni svetovni podprvakinji, Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie, srebrni olimpijki in bronasti s svetovnega prvenstva v Santanderju, Britanki Hannah Mills in Saskia Clark, od najboljših pa bosta manjkali le aktualni svetovni in evropski prvakinji, Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar.

Tina Mrak: »Veseliva se že jutrišnjega prvega starta, da se bova spet lahko spopadli z najboljšimi ženskimi posadkami. Sigurno želiva odpraviti napake, ki sva jih delali na Palmi in prikazati boljše jadranje. Tukaj v Hyèresu smo opravili že nekaj treningov in se počutiva dobro. Regata je pomembna, vse najine konkurentke so tukaj. Izkoristili jo bova tudi za test novih jader.«

Veronika Macarol: »Zelo nama pomaga, da se na prizorišče odpraviva že pred začetkom regate. S trenerjem sva opravili zelo dobre enotedenske priprave in veliko pozornosti namenili upravljanju z novimi jadri. Občutki so dobri in se že veseliva regate, za katero imava visoke cilje, kot vedno bova dali vse od sebe, da se povzpneva na sam vrh.«

 

2

 

Nekaj dodatnih pojasnil glede novih ISAF pravil

ISAF je za letošnji koledar, pa tudi format regat, napovedal nekaj sprememb. V lanski sezoni so bila v koledar regat uvrščena prizorišča v Melbournu, Miamiju, španski Palmi na otoku Mallorca, Hyeresu ter Qingdau, lani pa so kot novost uvedli še finalno regato za povabljene najboljše jadralce v Abu Dabiju. V letošnji sezoni je v koledar vključenih pet prizorišč: Melbourne (7.-14. december 2014), Miami (25.-31. januar),  Hyères (20.-26. april), Weymouth in Portland (8.-14. junij) ter kitajski Qingdao (14.-20. september), Abu Dabi pa ob koncu sezone, med 27. oktobrom in prvim novembrom, ostaja prizorišče finala svetovnega pokala. Doslej smo bili navajeni neomejeno velikih flot, po novem pa bodo organizatorji število nastopajočih omejili. Neomejeno število mest (še po starih pravilih) je bilo v tej sezoni za posamezne razrede na voljo v Melbournu in Miamiju, medtem ko jih je/bo na vseh naslednjih regatah letošnje sezone v vseh jadralnih razredih (ne velja za kajt) razpisanih po 40, na zadnji, finalni regati v Abu Dabiju, pa dvajset. Regat se lahko udeležijo le povabljeni jadralci; udeležbo oziroma povabilo ima avtomatično zagotovljenih prvih 30 jadralcev oziroma posadk na ISAF jakostni lestvici, za naslednjih deset mest pa se morajo pomeriti na kriterijskih regatah (natančen kriterij za teh deset mest je objavljen na ISAF-ovi spletni strani www.sailing.org). Regata princese Sofije v Palmi (28.3.-4.4.), ki je bila še lani na sporedu kot regata svetovnega pokala, je letos štela kot kvalifikacijska regata za nastop v Hyèresu ter kot regata Eurosaf Champions Sailing Cupa, Delta Lloyd regata v Medembliku (24.-30.5.) pa bo kvalifikacijska regata za nastop v Weymouthu oziroma Portlandu (ter prav tako kot regata Eurosaf Champions Sailing Cupa). Glede kvalifikacijske regate za nastop v Qingdau bo več znanega po objavi jakostne lestvice 15. junija. V finalno regato v Abu Dabiju se bodo avtomatično uvrstili zmagovalci vseh ISAF regat svetovnega pokala aktualne sezone, najvišje uvrščeni jadralec ali posadka posameznega razreda iz domačega kontinenta (za Evropo bo veljala uvrstitev v Weymouthu), vsi trije prejemniki medalj na svetovnih prvenstvih posameznega razreda (v kolikor bodo ta že izpeljana do dneva kvalifikacij za finalno regato), preostala mesta pa se bodo zapolnila glede na uvrstitev na ISAF jakostni lestvici. Nekoliko spremenjen je tudi urnik regat, ki se (razen finalne v Abu Dabiju) odslej odvijajo od srede do sobote, regata za medalje pa v nedeljo. Obstaja možnost, da bomo že v letošnjem letu lahko gledali regate za odličja tudi preko televizijskega prenosa, kar bo imelo veliko dodano vrednost za kraj dogodka in seveda za sponzorje.

 

Dogajanje lahko spremljate na uradni spletni strani: http://www.sailing.org/worldcup/regattas/hyeres_2015.php

FB profil Tine in Veronike: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam