Danes se je na španskem otoku Mallorca z regato za medalje zaključil tradicionalni 46. Trofej princese Sofije. V ženskem olimpijskem dvosedu 470 sta nastopili tudi naši najboljši jadralki tega razreda, Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat) in končali na 11. mestu.

V ženskem 470 je nastopilo 62 posadk, med njimi tudi vse najboljše. Naši Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta trenutno uvrščeni na peto mesto svetovne jakostne lestvice, imata s tem nastop v Hyèresu že zagotovljen, a konkurenca v Palmi jima je ponudila odlične pogoje za nekaj dodatnega merjenja z najboljšimi jadralkami sveta. Žal sta dekleti začeli nekoliko slabše, nekaj začetnih slabših rezultatov pa je pomenilo trši boj za nastop v današnji regati za odličja. 27. mesto v prvem včerajšnjem plovu je dokončno pokopalo možnosti za današnji nastop med najboljšo deseterico, ki sta ga zgrešili zgolj za las, zaključili sta namreč na skupnem 11. mestu (102 točki).

Tina Mrak in Veronika Macarol: »Cel teden regat smo imeli zelo dobre jadralne pogoje. Na Palmo sva prišli s staro barko, ki je prišla z zabojnikom iz Miamija, Že prvi dan se nama je zaradi iztrošene opreme v močnem vetru poškodoval jambor. Zadovoljni sva s starti regat, ampak sva nato naredili nekaj preveč taktičnih napak, kar naju je uvrstilo na skupno enajsto mesto.«

11002648_807941605922078_7794149925927592545_n

Zmagala je novozelandska posadka Jo Aleh in Polly Powrie (30 točk), druga je bila francoska posadka Camille Lecointre in Helene Defrance (33 točk),  tretja pa posadka iz Velike Britanije Hannah Mills in Saskia Clark (45 točk).

SPOMNIMO

Regata v Palmi, ki je še v lanski sezoni štela za eno od ISAF regat svetovnega pokala, je po letošnjih spremembah ISAF-ovega koledarja izgubila status ISAF regate svetovnega pokala in sedaj šteje kot regata Eurosaf ter kot kriterijska regata za nastop na regati svetovnega pokala v Hyèresu od 20. do 26. aprila.

ISAF je namreč za letošnji koledar regat svetovnega pokala, pa tudi za format regat, napovedal nekaj sprememb. V letošnji sezoni je v koledar vključenih pet prizorišč: Melbourne (7.-14. december 2014), Miami (25.-31. januar), Hyères (20.-26. april), Weymouth in Portland (8.-14. junij) in kitajski Qingdao (14.-20. september), Abu Dabi pa ob koncu sezone, med 27. oktobrom in prvim novembrom, ostaja prizorišče finala svetovnega pokala.

Doslej smo bili navajeni neomejeno velikih flot, po novem pa ISAF predvsem zaradi lažje promocije in medijske pokritosti organizatorjem nalaga omejitev števila nastopajočih. Še največ mest je bilo v tej sezoni za posamezne razrede na voljo v Melbournu in Miamiju, medtem ko jih bo na vseh naslednjih regatah letošnje sezone ISAF svetovnega pokala v vseh olimpijskih jadralnih razredih (ne velja za kajt) razpisanih po 40, na zadnji, finalni regati v Abu Dabiju, pa dvajset. Regat se bodo lahko udeležili le povabljeni jadralci oziroma posadke; udeležbo oziroma povabilo bo imelo avtomatično zagotovljenih prvih 30 jadralcev oziroma posadk na ISAF jakostni lestvici, za naslednjih deset mest pa se bodo jadralci pomerili na kriterijskih regatah, kakršna je Trofej princese Sofije v Palmi. Regata Delta Lloyd v Medembliku (24.-30.5.) bo kvalifikacijska regata za nastop na ISAF regati svetovnega pokala v Weymouthu oziroma Portlandu, glede kvalifikacijske regate za nastop v Qingdau pa bo več znanega po objavi jakostne lestvice 15. junija. V finalno regato v Abu Dabiju se bodo avtomatično uvrstili zmagovalci vseh ISAF regat svetovnega pokala aktualne sezone, najvišje uvrščeni jadralec ali posadka posameznega razreda iz domačega kontinenta (za Evropo bo veljala uvrstitev v Weymouthu), vsi trije prejemniki medalj na svetovnih prvenstvih posameznega razreda (v kolikor bodo ta že izpeljana do dneva kvalifikacij za finale), preostala mesta pa se bodo zapolnila glede na uvrstitev na ISAF jakostni lestvici. Nekoliko spremenjen bo tudi urnik regat, ki se bodo (razen finalne v Abu Dabiju) odslej odvijale od srede do sobote, regata za medalje pa v nedeljo.