Od 8.-21. septembra je v Santanderju na severu Španije potekalo ISAF svetovno prvenstvo vseh 10 olimpijskih razredov, ki bodo nastopali na Olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016. Tina Mrak in Veronika Macarol sta po tretjem mestu v regati za medalje napredovali in prvenstvo zaključili na skupnem petem mestu.

Prvenstvo je bilo vrhunec sezone portoroške naveze Mrak-Macarol iz Jadralnega kluba Pirat, ki deluje pod okriljem trenerja Tomaža Čopija. Dekleti sta na prizorišču opravili vsega skupaj štiri tedne priprav in že komaj čakali pričetek regat. Tina: ” Pogoji so kar zahtevni, val je specifičen in drugačen kot sva ga bili vajeni do sedaj. So tudi različni tokovi, zato sva kar nekaj časa preživeli tukaj in se dobro pripravili na prvenstvo.”

Ženska flota 470 je štela 54 posadk. Prva dva dni so potekale kvalifikacije, flota je bila razdeljena na rumeno in modro skupino. Prevladovali so šibki vetrovi, zato so morali organizatorji tudi tretji dan, ki naj bi bil rezerven dan, izkoristiti za dokončanje kvalifikacij, saj je bilo potrebno izpeljati štiri regate za nadaljevanje s finali. Posamezna mesta na 4., 11., 14. in 1. mesto, so dekleti uvrstila v zlato skupino.

16754_942673572426165_8380423808378808665_n

 Foto: 470 sailing

NADALJEVANJE V FINALU

Prvi cilj je bil uspešno osvojen, vendar se je četrti dan šele vse zares pričelo. V zlato skupino je bilo uvrščenih 16 držav, ki se je nato borilo za zagotovitev norme in nastopa svoje države na Olimpijskih igrah čez dve leti.

Prvi dan finala je bila izpeljana samo ena regata, kar je povzela Veronika: “Start je bil predviden za 15.uro, saj so morali na našem polju laserji odpeljati še 3 finalne plove. Zjutraj je zelo močno pihalo, popoldan pa je veter malo upadel. Nato smo izpeljali samo eno regato, ker so imele na našem polju takoj za nami regato Nacre, ki so v zaostanku. Danes sva se uvrstili na 4.mesto.” 

Sledila sta še dva dneva po močnem južnem vetru. Ključen je bil naslednji dan, saj so bile na programu tri regate. Po odličnem začetku v prvi regati, je zaradi pomanjkanja koncentracije prišlo do večje napake, kjer sta se pred drugo orco zvrnili in izgubili 12 mest. Nato se je nezbranost nadaljevala tudi v naslednjem plovu, kjer sta bili v cilju dvanajsti. Tretjo regato sta se nato zbrali in bili znova med vodilnimi. Tina: ” Zelo nama je žal za današnji padec koncentracije in napako v prvem plovu. Današnji dan je bil zelo pomemben in verjetno sva danes zgubili priključek z vodilno trojico in s tem tudi možnosti za osvojitev ene od medalj.”

12

Zadnji dan rednega dela je bil ponovno vetroven, to je puncama tudi ustrezalo. S pametno in konstantno vožnjo sta ubranili uvrstitev med deseterico in si priborili jadranje v sobotni regati za medalje. Veronika: “Danes sva izpolnili normo za OI v Riu 2016! Trenutno sva še vedno na sedmem mestu. Danes sva izpeljali dve regati in zasedli 6. in 8.mesto. Kar težki pogoji, lahko se je mnogo pridobilo ali pa izgubilo. Danes sva dobro jadrali, vendar se zavedava, da bi bili rezultati lahko mnogo boljši, zato bova še bolj delali na odpravi napak. Jutri naju čaka še regata 10. najboljših posadk. Potrudili se bova, da kar najboljše odjadrava še zadnjo regato SP v Santanderju.”

REGATA ZA MEDALJE

Regata je potekala pred polnimi tribunami navijačev tik ob obali. Start je bil nekoliko prestavljen zaradi brezveterja, nato pa je regatni odbor regato korektno izpeljal. Punci sta startali odločno in samozavestno, z enim ciljem zmago. V skupni razvrstitvi sta trenutno zasedali sedmo mesto in od stopničk oddaljeni 21 točk. Z zmago v zadnjem bi lahko nekaj mest pridobili, vendar je bila medalja nedosegljiva. V cilj zadnje regate, kjer točke štejejo dvojno sta prišli na tretjem mestu in v skupni razvrstitvi napredovali na peto mesto.

71

Foto: Jana Pines

Zmaga je odšla v Avstrijo, trenutnima evropskima prvakinjama Lari Vadlau in Jolatni Ogar. Drugo mesto sta zasedli Jo Aleh in Polly Powrie (NZL), tretje mesto pa je pripadlo Britankama Hannah Mills in Saskia Clark.

 

To svetovno prvenstvo je bilo tudi prvo prvenstvo, kjer so si lahko države priborile svoje mesta za nastop na Olimpijskih igrah v Riu. To je uspelo naslednjim državam:

 470 ŽENSKE

1. Avstrija
2. Francija 
3. Japonska
4. Kitajska
5. Nizozemska
6. Nova Zelandija
7.Rusija
8. Slovenija
9. Velika Britanjia
10. Združene države Amerike

 

Uradna stran prvenstva: http://www.santander2014.com/

Uradni rezultati: http://www.sailing.org/events/isafworlds/results-santander2014.php?rgtaid=13866&evntid=31435&view=fleetevent#results__13866