Včeraj se je v Atenah uradno začelo odprto evropsko prvenstvo za razred 470, na katerem bosta v ženski konkurenci nastopili tudi Tina Mrak in Veronika Macarol iz JK Pirat.

 

S prvimi regatami bodo jadralci začeli jutri. Prvi trije dnevi bodo namenjeni kvalifikacijam, naslednji trije pa finalnim regatam, ki se bodo zaključile s torkovo regato za odličja. V ženski konkurenci bo nastopilo 52 posadk, med njimi vse najboljše, tudi prvih pet najbolje uvrščenih posadk na ISAF-ovi lestvici:

1.      aktualna evropska prvakinja, Francozinja Camille Lecointre, bo nastopila s Helene Defrance (lanski naslov evropske prvakinje je Camille Lecointre dosegla z Mathilde Geron),

2.      aktualni svetovni prvakinji, Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie,

3.      bronasti z lanskega EP, Britanki Sophie Weguelin in Eilidh Mcintyre,

4.      Američanki Anne Haeger in Briana Provancha,

5.      Tina Mrak in Veronika Macarol.

 

ISAF lestvica: http://www.sailing.org/rankings_table.php?includeref=ranking22666&rankdiscipline=2&ranktype=3&rankclass=8&rankdate=latest

 

Nastopili bosta tudi lanski evropski in svetovni podprvakinji, Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar, od najboljših pa bosta manjkali bronasti z lanskega svetovnega prvenstva, Kitajki Wang Xiaoli in Huang Xufeng.

 

Tina Mrak in Veronika Macarol, ki bosta prihajajoče evropsko prvenstvo izkoristili tudi kot odličen trening pred septembrskim svetovnim prvenstvom v španskem Santanderju, kjer se bodo državam dodeljevala prva mesta za olimpijske igre v Riu, sta letošnjo pomlad in zgodnje poletje preživeli delovno: »V juniju smo opravili dvotedenske priprave v Santanderju, kjer bo septembra potekalo svetovno prvenstvo. Zadnje štiri dni je bila organizirana tako imenovana »coach regata«, ki sva jo zaključili na drugem mestu med 27 ženskimi posadkami. Pred nama je evropsko prvenstvo odprtega tipa, na katerem bodo tudi vse najboljše svetovne jadralke. Konkurenca bo močna, midve pa ciljava visoko, med najboljših pet absolutno in na stopničke v evropski konkurenci,« sta povedali pred odhodom.

 10509547_671426496266549_6423312155777352171_n

V Atenah sta v preteklih dneh opravili nekaj treningov v šibkem vetru, v prav takih razmerah, do 10 vozlov, pa naj bi se po sedanji vremenski napovedi odvijalo tudi tokratno prvenstvo. Tina in Veronika bi si sicer želeli močnejši veter.

Tino in Veroniko spremlja trener Tomaž Čopi.

 

Uradna stran evropskega prvenstva: http://europeans.470.org/en/default/races/race