Kar 1130 jadralcev iz 55 držav se je zbralo na Palmi na drugi letošnji regati ISAF svetovnega pokala ISAF World Cup Mallorca – Trofeju princese Sofije, na kateri so se merili v enajstih olimpijskih oziroma paraolimpijskih razredih. Regatni teden se jezačel v šibkem vetru in se končal z regatami za odličja ter s slovesno podelitvijo, na kateri so najboljši jadralci prejeli pokal iz rok španske kraljice Sofije.


S to regato se začenja evropski del nastopov, ki bodo seprembra kronani s svetovnim prvenstvom za olimpijske razrede v španskem Santanderju, kjer bodo jadralci lovili prve olimpijske norme za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016. ISAF je medtem objavil tudi kriterijski sistem in kvote za nastop jadralcev v Riu. Jadranju so namenili 380 mest, od tega ženskam 163 in moškim 217. Moški bodo nastopali v jadralnih razredih laser, finn, 470, 49er in RS:x, ženske pa v razredih radial, 470, 49er FX ter RS:x. Mešanim posadkam je namenjen katamaran Nacra 17.
V moškem laserju bo v Santanderju mesto dobilo prvih 23 držav, v finnu 12 držav, v 470 13, v 49erju 10 in v RS:x 18. Pri ženskah bo v Santanderju mesto na olimpijadi dobilo 19 držav v ženskem laserju, 10 držav v 470, 10 v 49erju FX ter 13 v jadranju na deski. Za nacro so predvidena mesta za najboljših 10 držav.
Naši jadralci so nastopili v razredih finn, 470 in laser. V konkurenci 92 finašev sta se z nekaterimi najboljšimi, med njimi tudi z aktualnim svetovnim prvakom, Brazilcem Jorgejem Zarifom ter bronastim z zadnjih olimpijskih iger, Francozom Jonathanom Lobertom, merila tudi Vasilij Žbogar kot aktualni evropski prvak ter Gašper Vinčec. Med 47 ženskimi posadkami v 470 sta nastopili Tina Mrak in Veronika Macarol, Domen Vasič Stepančič in Jakob Božič pa sta se borila v konkurenci skoraj 80 moških posadk tega razreda (tudi v 470 je bila tako v moški kot ženski konkurenci zbrana svetovna elita). Žan Luka Zelko je kot edini slovenski predstavnik nastopil v laserju, ki je tradicionalno zastopan z vsemi najboljšimi (aktualni svetovni prvak, Brazilec Robert Scheidt, Pavlos Kontides, Tonči Stipanović, Philipp Buhl, Tom Burton …). Po petih regatnih dneh so se v regato za medalje od slovenskih jadralcev uvrstili le Tina Mrak in Veronika Macarol ter Vasilij Žbogar. Dekleti sta jo odjadrali dobro in zaključili kot četrti, s tem pridobili osem dodatnih točk in zaključili svoj nastop na skupnem sedmem mestu z 98 točkami. Zmagali sta Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie (36 točk), drugi sta bili Francozinji Camille Lecointre in Helene Defrance (39 točk) ter tretji Britanki Hannah Mills in Saskia Clark (65 točk). Tina Mrak in Veronika Macarol: »Danes sva končali četrti in s tem rezultatom sva zadovoljni. V prejšnjih dneh sva podarili preveč točk, kar naju je uvrstilo na skupno 7. mesto. Imeli sva možnost za višjo uvrstitev, vendar je nisva izkoristili. Čez dva tedna odhajamo v Hyeres, kjer bova poskusili izboljšati stvari, ki so nama delale težave na Palmi.«

Mr1

»Na Palmo sva prišli dober teden pred regato, saj sva morali preizkusiti še nekatere stvari na novi jadrnici, s katero sva tukaj prvič nastopili. Pogoji na treningih so bili zelo dobri, ko pa se je pričela regata, so se močno spremenili in bili zelo nenavadni – zapihal je veter z obale zelo spremenljive smeri in jakosti, veliko je bilo lukenj. Skupno sedmo mesto je sicer lep rezultat, a bi lahko jadrali bolje. Tudi z barko sva zelo zadovoljni, s hitrostjo sva konkurenčni. Sedaj ne moreva več iskati nobenih izgovorov v opremi. Nastopilo je okoli 50 ekip in zamudili sva kar nekaj priložnosti, sicer bi lahko bili uvrščeni med pet najboljših. Ostaja nama nekoliko grenak priokus, saj nama na vsaki regati zmanjka le malo, tako v Miamiju kot na Palmi. V bodoče se bova morali boriti še bolj ostro, za vsako mesto. V nekaterih regatah sva tudi tokrat slabo startali, sicer pa nama največ težav dela zbranost, koncentracija, zato v nekaterih ključnih situacijah nisva najbolje odreagirali,« pove Tina.

DCIM100GOPRO