580 jadralcev iz 50 držav je konec januarja v Miamiju merilo moči v desetih olimpijskih in treh paraolimpijskih razredih na tretji regati svetovnega pokala sezone 2013/14 – ISAF Sailing Worldcupu ter prvi iz te serije v letošnjem letu. Slovenske barve sta zastopali Tina Mrak in Veronika Macarol v 470 ter Žan Luka Zelko (BD Sidro) v laserju.

Prvenstvo, ki naj bi jadralcem ponudilo šest regatnih dni, je bilo zaradi pomanjkanja vetra močno okrnjeno. Niti en dan se ni začel po programu in brez izobešene zastave za odlog starta, dva dni pa se sploh ni jadralo. Jadralci so tako izpeljali bistveno manj od predvidenih plovov.

Prvi jadralni dan se je začel z zastavo AP, ki je napovedovala odlog starta zaradi prešibkega vetra. Deset ženskih posadk razreda 470 je prvi start izpeljalo šele zgodaj popoldne, Tina in Veronika pa sta zaključili na tretjem mestu. V drugi regati sta bili sedmi, temu je sledil protest proti Angležinjama Sophie Weguelin in Eilidh McIntyre, ki sta ga naši dekleti dobili. Prvi dan sta zaključili na skupnem petem mestu.

s3

»Za nama je dolg dan. Zaradi jutranje bonace smo imeli prvi štart šele ob 13h. Obe regati je bilo malo vetra, do 6-7 vozlov. V cilj sva prijadrali kot tretji in sedmi. Na obali sva vložili še protest proti Angležinji, katerega sva zmagali ;).«

Tudi drugi dan se je začel v bonaci in čakajoč na veter. Na koncu so dekleta v 470 odjadrala le en plov, Tina in Veronika sta bili šesti, enako uvrstitev sta tedaj imeli tudi v skupni razvstitvi. Tretji regatni dan je v Miamiju minil v neuspešnem čakanju na veter … prav tako začetek četrtega, potem pa je le zapihalo. 6-8 vozlov so namerili, popoldne na nekaterih regatnih poljih celo do 15. Dekleta v 470 so odjadrala tri regate. Prvo sta Tina in Veronika žal začeli z OCS, v drugi sta bili sedmi, potem pa sta odjadrali odlično, pokazali, kaj znata, in zadnjo zaključili z zmago. Prebili sta se na skupno peto mesto. Tudi petek je bil dolg, jadralci v 470 so ga preživeli med šesturnim čakanjem na vodi, potem pa so se morali vrniti na obalo. V sobotni regati za medalje sta Tina in Veronika jadrali borbeno in zaključili kot drugi, kar jima je prineslo štiri dodatne točke in skupno četrto mesto.

»Današnji medal race sva startali dobro in prvo orco obrnili kot prvi. V drugi orci naju je prehitela Francozija, midve pa takoj za njo. Zadnjo krmo v cilj je bilo zelo malo vetra in veliko valov, razlike med jadrnicami pa zelo majhne. Zmagala je Angležinja, midve pa sva regato končali na 2. mestu, kar naju je skupno uvrstilo na 4. mesto.«

Trener Tomaž Čopi: »…drugače pa je bil OCS drugo mesto. Škoda, ker bi to bilo čisto drugo izhodišče za medal race!«

Dekleti sta sicer skozi celo prvenstvo jadrali dobro, eno regato tudi zmagali, boljše končne uvrstitve pa ju je stal predvsem četrtkov OCS (za nekaj trenutkov prehiter start), ki bi jima brez te napake prinesel priznano drugo mesto. Zmagali sta Britanki Sophie Weguelin in Eilidh McIntyre, drugi sta bili Francozinji Camille Lecointre in Hélène Defrance in tretji Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar.

Več na http://www.sailing.org/worldcup/home.php