Svetovno prvenstvo razreda 470 se je odvijalo avgusta v francoskem mestu La Rochelle. Sodelovalo je okoli 600 jadralcev iz več kot 40 držav ter obenem slavilo tudi 50. letnico obstoja razreda 470.

470 La Rochelle Mrak Macarol

Prvi dan kvalifikacijskih regat je bila ženska flota 53-ih jadralk razdeljena v dve skupini – rumeno in modro. Čeprav vreme sprva ni kazalo najbolje, so se regate pričele s stabilnim vetrom 15-ih vozlov in čopastim valom.  Tina in Veronika sta ob močnem vetru zelo dobro jadrali in zasedli 4. in 7. mesto.

Drugi regatni dan je bila flota zaradi šibkega in nestabilnega vetra zadržana na obali do 15. ure , nakar je veter ojačal in obdržal stabilno smer. Dekleti, ki sta pravkar začeli svoj predolimpijski ciklus, sta na kvalifikacijah zasedli 9., 6. in 13. mesto ter tako zaključili kvalifikacije na 15. mestu.

FINALNE REGATE

Prvo svetovno prvenstvo na poti do Ria se je nadaljevalo s finalnimi serijami. V težkih pogojih, zaradi močnega toka in nestabilnega vetra, sta Tina in Veronika prvi dan finalnih regat končali na 15. in 5. mestu.

Četrti dan tekmovanj je ponujal idealne pogoje za jadranje, jasno nebo in 12 vozlov vetra. V prvi regati je bila ugodnejša desna stran polja. Tina in Veronika sta izbrali pravo taktiko ter zaključili prvo regato na 1. mestu ter naslednji dve na 4. in 12. mestu ter se tako dvignili na lestvici na skupno 3. mesto.

Zadnji dve finalni regati sta predstavljali velik pritisk za vse jadralke, saj je bilo treba obdržati ali izboljšati pozicijo za uvstitev v regato za medalje, rezervirano za 8 najboljših. Zaradi težkih pogojev jadranja in pritiskov, sta jadralki naredili nekaj napak, vendar sta se kljub temu uvrstili v regato za medalje.

470 Worlds -Women | 8 August ODLIČEN ZAKLJUČEK

Jadralki sta začeli regato za medalje, za katero je bilo predvideno 25 minut in dvojno točkovanje, na skupnem 7. mestu. Mrak in Macarol sta takoj izbrali desno stran, vendar ju je na prvi boji prehitela avstrijska posadka. Nato je vodstvo prevzela kitajska posadka, zmagali pa sta nosilki zlate olimpijske medalje iz Londona, Jo Aleh in Polly Powrie(NZL). Tina in Veronika sta regato končali na 5. mestu, vendar sta ostali skupno na 7. mestu, kar je njun najboljši dosežek .

470 ženske – končni rezultati

  1. Jo Aleh/Polly Powrie (NZL) – 31 točk
  2. Lara Vadlau/Jola Ogar (AUT) – 51 točk
  3. Xiaoli Wang/Xufeng Huang (CHN) – 58 točk
  4. Camille Lecointre/Mathilde Geron (FRA) – 59 točk
  5. Sophie Weguelin/Eilidh McIntyre (GBR) – 61 točk
  6. Xiaomei Xu/Chunyan Yu (CHN) – 64 točk
  7. Tina Mrak/Veronika Macarol (SLO) – 66 točk
  8. Elise Rechichi/Sarah Cook (AUS) – 93 točk